pátek 16. května 2014

Prezentace parního motoru



Ve středu jseme mezi studenty prezentovali nový membránový motor. V Technickém muzeu probíhala soutěž ve výrobě Stirlingů. Pořádá se každoročně a je dotovaná sponzory. Ceny pro výherce byly hodnotné. Odměnu dostal každý, kdo se zúčastnil soutěže. Byl také přítomen Ing. Řehoř. Představil elektrocentrálu ze SPŠ Žďár nad Sázavou. Také mnoho jednoduchých stavebnicových prvků pro parní motory. Základní prvky elektrocentrály jsou z dílny pana Šedého. Chtěli jseme studenty upozornit na nové možnosti použití membrán. Podle mne by se dal relativně snadno vyrobit čtyřmembránový motor se dvěma jednosměrnými ventily. Úhlové posunutí pak 90 stupňů. Na každé straně je možnost membrány sdružit a páru využít dvakrát. Možností je hodně. Membránové moduly nejsou tak pracné jako válce s písty. Na prezentaci jsem nebyl úplně připravený a tak motor běžel jen na jednu membránu. Páru jsme přiváděli průhlednou plastovou hadicí. Všiml jsem si, že je v ní hodně kondenzované vody a to je špatně. Určitě by pomohlo předehřívání páry, jak to má pan Strakerle. Tlak byl 0,4 bar. Snad se nám podařilo zúčastněné zaujmout. Organizátoři plánují založit novou kategorii a soutěžit ve výkonu a účinnosti parních motorů.

2 komentáře:

  1. To asi studenti koukali, co umí "stará garda" s párou. Doufám, že aspoň některým docvaklo, že stirling v takové podobě a s takovou náplní nemůže konkurovat. Kdyby jeden cvrnknul do plechovky trochu vody, tak by asi ostatní čučeli. Ohledně ventilu zkouším něco podobného jen s třemi duralovými trubkami. Stále mne láká možnost vyzkoušet na jednom motoru různé předstihy a plnění. Taky zkouším udělat modul, co měří rychlost, pracovní tlak, vlhkost, atd. přes tablet, pc, nebo jakýkoli mobil s USB. Taky jsem testoval nové těsnění trubic k lineární parabole. Mělo by to být použitelné i jako protisměrný chladič páry. Poil532

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych se stirlingů zastal. Ono záleží na použití. Jsou pro studenty docela vhodné. Soutěž je férová a snadno se hodnotí kvalita pomocí otáček. U parního motoru to bude asi složitější. Pan učitel Toman má měřící moduly včetně počítače a brzdy připravené. Aby se zjistil maximální výkon, je potřeba volit vhodné převody, aby motor mohl jít do otáček. To by mohlo být součástí řešení. Membrány soutěži pomohou. Vaše pokusy a webové stránky určitě také. Přeji, ať se vám daří.

      Vymazat