čtvrtek 23. června 2016

Organický Rankinův cyklus


V oblasti mikroelektráren je hodně nového. Jedná se o perspektivní technologii, využívající organický Rankinův cykl. Jako médium se nepoužívá voda nebo pára ale silikonové oleje. Materiálů je více. Výhodou je pak větší účinnost a bezpečnost. Lze používat mnohem menších tlaků a teplot. Tím pádem klesají nároky na kvalifikaci obsluhy a zvyšuje se spolehlivost. Jedná se samozřejmě o kogenerační jednotky. Produkuje se tedy elektřina, teplá voda a vytápění. Tento ORC systém pro spalování biomasy je realizován v TTS Třebíč. Elektrárna ( nebo kogenerační jednotka) má velikost menší budovy a výkon řádové stovky KW. Je schopna zásobovat sídliště, vesnici, nebo továrnu. Exkurze do tohoto provozu v Třebíči je možná. Nedaří se zatím miniaturizace. Vyjimka je mikroelektrána Wave, kterou vyvinuli na ČVUT. Má být hotová koncem roku. Kotel spaluje štěpku. Má tepelný výkon 50 KW. Elektrický výkon na výstupu je 3KW.



Generátor pohání turbina. Veliká je přibližně jako osobní automobil. Zkušební provoz probíhá v Buštěhradě. Mám to z Prahy kousek a projekt budu sledovat a referovat o něm. Pro použití v domácnostech je to ale stále hodně. Miniaturní jednotky s výkonem o řád menším, jak je popsáno níže, na trhu stále chybí, a je po nich obrovská poptávka. Pro sebe nazvu tuto jednotku " Pikoelektrárna"


Výkon dejme tomu 300W s využitím Rankinova cyklu. Nevidím důvod proč by generátor nemohla pohánět čtyřmembrána. Pro mne je to ale fantazie. Ve své dílně a při svém věku to asi neudělám. Financování z důchodu také není nic moc a sponzoři se nehrnou. Na čtyřmembráně pracuji, ale brzdí mne pěkné počasí. 50 W elktrických při 1atm nebude problém. Minulý týden jsem se zúčastnil soutěže ve výrobě a vývoji parních motorů v Technickém muzeu. Přítomni byli studenti s Dopravní fakulty univerzity v Pardubicích, SPŠ Chrudim, nebo Uničov. Tak zde mají námět na projekt. Postrádal jsem SPŠ ze Žďáru nad Sázavou. Je potřeba znát strojařinu elektriku slaboproudou i silnoproudou, stavové rovnice plynů, počítače, regulaci a automatizaci atd. Prostě technika jak řemen. Možná na tom již ve světě někdo pracuje. Vzpomínám si na korespondenci s panem Horníkem, jenž se zajímal o parní(acetonový motor). Nevím jak je daleko. Třeba se ozve.



Na  videu je popis parního motoru. Vyrobil jej pan Vincenci Jan student Dopravní fakulty univerzity Pardubice. Prezentace byla na soutěži v Technickém Muzeu. Doplním ještě další videa. Ještě něco o produkci Bruselu a také o zdraví: https://drive.google.com/file/d/0B5FV-PB0gpTnam9zZXR6WnQ2Nnk3dVZiQ2ZxVGVnek8zdzA0/view?usp=sharing









4 komentáře:

  1. Koukám, že olej přichází do módy. Olej sice může mít nižší tepelnou nasycenost, než voda, ale snese nižší i vyšší teplotu, aniž by zamrzl, nebo tvořil páru. Já se tedy inspiroval projekty "Andasol". Hlavní tepelný zásobník je ale řešen jinak. Teplonosným mediem je jak jinak olej(Andasol má sekundárně směs tekutého dusičnanu sodného-60% a dusičnanu draselného-40%). Některý běžný olej zvládá i 250°C a takto natopený zásobník je slušná rezerva. Navíc tato teplota zas tak neškodí "peltiérům" (Pro ty co se bojí páry :-) ). Zkusím toto léto dát dohromady regulovatelný solárně-olejově-parní převodník. Na druhém okruhu by navíc šlo přes výměník regulovat rychlostí čerpadla tvorbu páry pro resonanční lineární generátor. Ona ta rotace není zas tak nutná! Nutná je ale baterie a fotovoltaický článek.
    Ps: Andasol (Desertec) zajímá hlavně Marocco. Tamní "osvícený" monarcha nemá ropu, ale přístup k vodě, což je rozhodující faktor i pro tento typ elektrárny.
    Poil532

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje domácí nebo amatérské pokusy s touto technologii jsou jistě zajímavé a záslužné. Vím také, že Ing Řehoř se zajímá o vytápění kompostem. Elektrárna Andasol je v provozu a má ůspěch. Je v Andaluzii poblíž Granady. Nejedná se o fotovoltaliku. Pomocí slunečních parabol (zrcadel) se ohřívají dva obří kastroly naplněné roztavenou solí. Průměr hrnců je je 36 m a výška 14 m. Takto přes den uložená energie se může odebírat kdy je potřeba. Elektrárna má výkon 150 MW a je jej schopná dodávat po 7,5 hodiny. Samozřejmě ve špičce. Nejspíš je to smysluplnější projekt, než naše fotovoltalika. Každý rok mám na faktuře za elektriku 800 Kč navíc. O tuto částku mne doslova okradou rádobypodnikatelé majitelé. O druhých padesát procent okradou stát. Při tom se jedná o naprostý nesmysl, který ničí distribuční síť.
      Dobře to dělají v Německu. Budují ostrovní systémy v rámci vesnic, nebo regionu. Jedná se o družstva, která se sama financují a zásobují. Energie se získává kombinací tří způsobů. Ze slunce, větru a biomasy V tomto třetím případě, když že je zima a není vítr ani sluníčko.

      Vymazat
  2. Něco jako specifikace teplonosných kapalin - http://www.technickytydenik.cz/rubriky/archiv/teplonosne-kapaliny_12088.html a chlazení olejem v praxi - http://www.root.cz/clanky/utopte-servery-v-oleji-usetrite-a-vyhrejete-mestsky-bazen/. Pokud k tomu oleji nemá přístup vzduch, tak hraniční teplota je okolo 300°C. Se vzduchem to "blafne" mnohem níž. A Wedos používá na olejový výměník taky nerez vlnovce. :-) Poil532

    OdpovědětVymazat
  3. SKVĚLÉ SVĚDECTVÍ JAK JSEM ZÍSKAL PŮJČKU Mám velmi důležitou zprávu, o kterou se mohu podělit s každým, kdo potřebuje půjčku od skutečného věřitele. Jsem rád, že se o tuto poznámku podělím s každým poté, co jsem já a moje žena prošli v rukou několika patetických chuligánů, kteří tvrdí, že nabízejí nějaký druh půjčky. Je velmi obtížné získat skutečného věřitele a díky půjčce za nejlepší půjčku, která mi pomohla s půjčkou, kontaktujte je, pokud potřebujete půjčku, a vraťte se mi později poděkovat. Slibuji vám, že vás nezklamou. kontaktní e-mail: - (pedroloanss@gmail.com) Díky.
    Nazgul William .....

    OdpovědětVymazat