čtvrtek 12. května 2011

Kombinace parního stroje s elektromotorem

29. září 2009 v 9:53 | Petr Šedý
Nový ekologický parní stroj v jednočinném provedení má své specifické vlastnosti, které je možné zdokonalit tím, že tento stroj spojíme s elektromotrem.
Parní stroj zabírá jenom v oblasti kolem 150 stupňů. V ostatní části se nalézá na takzvaném mrtvém bodě. Mrtvý bod se překonává pomocí setrvačníku, kdy v oblasti záběru dochází k čerpání mechanické energie do setrvačníku a v oblasti mrtvého bodu setrvačník zase tuto energii odevzdává. tím je zaručen plynulý chod. Nevýhodou této sestavy je to, že výkon stroje závisí také na hmotnosti setrvačníku. Čím má být výkon větší, tím musí být setrvačník hmotnější. Při velké hmotnosti setrvačníku dochází při malém výkonu k velikým ztrátám. Ideální by bylo, měnit hmotnost setrvačníku v závislosti ne výkonu. To je však konstrukčně nemožné. Jednou z možností je, nahradit těžký setrvačník elektromotorem, který dokáže nahradit setrvačník v plném rozsahu a ještě je možné regulovat jeho výkon. Další výhodou je to, že při současném tahu elektromootru v mrtvém bodě lze maximálně zvýšit předstih parního stroje a tím ho dostat do extrémního režimu vysokých otáček. Další možností je též vynutit zvýšení otáček parního stroje uměle pomocí elektromotoru. Protože je výkon stroje přímo úměrný jeho otáčkám, za předpokladu konstantního momentu, můžeme tak snadno až několikanásobně zvýšit nejenom otáčky stroje, ale i jeho výkon. Další výhodou je to, že se při vysokých otáčkách začíná více uplatňovat kinetická energie páry a účinnost jde silně nahoru. Oblast rozkmitání pístu lze namodelovat i bez změny regulace páry, což nám umožní lepší řízení celého procesu rezonančního provozu. Elektromotor také může stroj startovat i brzdit i stabilizovat otáčky nezávisle na přívodu páry.

2 komentáře:

  1. Podařilo se mi najít tento blog a předpokládám, že jde o blog blízkého spolupracovníka pana Šedého známého z jeho stránek jako pan Standa. Pokud tomu tak je, tak bych se vás rád zeptal, co se stalo panu Šedému. Na jeho původním blogu jsou vymazané články, už delší dobu se tam nic neděje a pan Šedý nekomunikuje ani e-mailem. Předem díky za případnou odpověď, srdečně vás zdraví dopisovatel elix.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud nám můžete pomoci, jsme na stránce
    http://tricodedolphine9.blog.cz/1107/ohlaseni-mazani-na-blog-cz
    kde můžete všem zúčastněným poskytnout informace o stavu věcí.

    OdpovědětVymazat