pondělí 4. července 2016

Kogenerační jednotka ze Zlína

Jedná se o produkt skupiny pana Harníka. Motor jede tiše a s malou spotřebou. Tlak v kotli při chodu dokonce roste. Ještě je potřeba uhladit elektrickou část.


Kvalitnější video bude brzo k dispozici. Na rozdíl od rádobypodnikatelů, kteří vlastní fotovoltalické elektrárny, pan Harník něčemu rozumí a hodně toho umí. Ukazuje se , že membrány jsou perspektivní a podpora studentů a učňů v Národním technickém Muzeu smysluplná.


Membránový parní motor pohání generátor o výkonu 1 KW Maximální tlak je 2 bar. Životnost mebmrán je vysoká. Řádově tisíce hodin. Výměna rychlá a snadná. Originální řešení spočívá v tom, že pístnice nejsou napevno spojeny s membránou.


Výstupní pára z motoru napájí radiátor o tepelném výkonu 11 KW. Účinnost kogenerace dosahuje 85 procent. Určitě nejde přehlédnout poloautomatický hořák na pelety 12 KW a jeho automatické přikládání bez spotřeby elektrické energie. Zásobník je na 10 hodin provozu.Ještě přidávám odkazy na 3 dokumenty od pana Harníka:

Prospekt EVO7
Změna ekonomického systému
Prospekt v angličtině

Ještě bych chtěl reagovat na komentář zkušeného instalatéra, který hodnotil firmu Meibes dodávající nerezové vlnovcové hadice. V podstatě s poznámkou souhlasím. Firma Meibes je dost drahá. Já přešel na výrobky FlexTrade. Mají vlnovcové hadice menších průměrů (tříosminkové) a jsou o 30 procent levnější. Zboží odebírám od firmy Richter+Frenzel s.r.o. Vebovka je www.r-f.cz

Sledovanost tohoto blogu je poměrně slušná. Proto bych chtěl závěrem  příspěvku požádat o finanční podporu výše uvedeného projektu. Z vlastní zkušenosti vím, kolik financí a práce to obnáší. Nežádám pro sebe (já mám důchod slušný) ale pro skupinu talentovaných mladých lidí, kteří  živí sebe a své blízké strojařinou. Projekt zatím značné prostředky spotřebovává. Je perspektivní. Jak znám pana Harníka mohu se za něj zaručit. Případný příspěvek projde účetnictvím a bude do posledního haléře využit na výše uvedený projekt. Na rozdíl od biliónů, které se v rámci 30 let
investují do naší "slavné" fotovoltaliky.







2 komentáře:

  1. Ten Harník už na začátku překvapoval! A teď zas. Poil532

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď nevím co bych napsal. Snad "Kdo umí, ten umí a kdo neumí tak čumí" Nechci ale urazit. Myslím to hlavně na sebe. Je to dobrá práce. A zajímavá. Souhlasím s Petrem Šedým, že parní stroj léčí psychické problémy a je účinnější než antidepresiva. Člověk nemá čas na blbosti. Dalo by se souhlasit i s pivem, ale 15 kousků denně? Já říkám že jedno pivo je málo a tři moc. Když jsme u těch jeho stravovacích doporučení, tak také dieta založená na "Vepřo, knedlo, zelo" by byla zajímavá.

      Vymazat