pondělí 14. května 2012

Rezonátor -Převzato od Petra Šedého

Na obrázku vidíte schema prvního typu. Stroj je jednoduchý, bez rotačního ventilu. Pístový systém pumpuje do trubky rezonáotru tlakové pulzy. Píst je poháněn stejně jako u obyčejného parního stroje, ale pohání ho elektromotor. Po naskočení vhodných otáček je motor využit jako generátor. Systém vyžaduje plnění netlakovou párou, alespoň v malé míře. Trubka rezonátoru je vyrobena z mnoha menších dílů, které jsou spojeny spojkami. Spojky jsou staženy ocelovým drátem zvenčí. Takto se dá sestavit rezonátor o velké délce. Bezpečná délka rezonátoru, včetně délky otevřeného válce je od 5,3m. Bezpečný rozsdah se pohybuje s rezervou 5,3+0,8m.
Obrázek 3. Toto je velice jednoduché propojení. Otvor z přední komory válce parního stroje pumpuje tlakové pulzy do rezonátoru. Částečně přetékající pára dostatečně zásobuje rezonátor, aby byl v provozu. Jedná se o méně výkonnou verzi, která však prudce navýší účinnost parního stroje. Stroj pracuje ve stabilních otáčkách, které jsou dány délkou rezonátoru. Při bezpečné délce se pohybují otáčky mezi 1200 až 1800 za minutu(přibližně).
Tento typ využití rezonátoru je typickým příkladem, kdy je možné využít výstupní páry k prudkému navýšení účinnosti parního stroje. Vstup rezonátoru je krmen pulzy z výstupu rotačního ventilu a z boku je pomocí vlnovodu odebírán výstupní efekt do přední komory jednočinného parního stroje. Stroj je schopen pracovat pouze na otáčkách, které odpovídají délce rezonátoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat