úterý 1. května 2012

Parní motor

Stroj jsem měl 3 hodiny v provozu na tlakové hrnce. Jako generátor se hodí stejnosměrný motor s permanentními magnety 24V 120W. Převod přibližně 2:1 do rychla. Motorek je možné koupit v elektrošopu VDK Elektronika. Mají tam i výkonnější. Používají se na elektrokola nebo malé větrné elektrárny.

4 komentáře:

  1. skvělá práce.Přeji mnoho dalších úspěchů.Jednou se mi snad taky podaří něco tak krásného postavit.S pozdravem Standa ze Srání.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za hodnocení a přeji jmenovci vše nejlepší k dnešnímu svátku. Také úspěch při stavbě. Není to zas tak těžké. Za větší problém považuji vhodný kotel, který by využil potenciál stroje. Při provozu na papińák je dobré omezit tepelné ztráty. Mám na mysli křivé pláty u kamen, nebo začouzený hrnec. Nebo hodně topit. Slibné pokusy dělá pan Řehoř Milan. Ještě plánuji připojit stejnosměrný motor. Další možností je krokový motor. Třeba 57HS09 od firmy CNCshop.Elektronika je důležitá a jsou tam různé možnosti. Pro mne je to neprobádaná oblast. Místo propojovací hadice horních komor je také možné připojit rezonátor....

    OdpovědětVymazat
  3. Jak se dostava ven zkondenzavana voda nad pisty??
    Jinak krasna prace. Jestli jsou ty setrvacniky z mosazi, jde pravdepodobne o predvadeci nalestenou masinku:]
    #lubosh

    OdpovědětVymazat
  4. Měl jsem z toho také obavy. Zdá se, že neopodstatněné. Vzadu na válci je otvor se závitem M5, který lze uzavřít. Trubka válce je duralová silnostěná. Myslím, že kondenzovaná voda se dostává pod píst a přes rotační ventil výfukem ven. Akvaplaning je tak podporován a lépe rozložen. Vyrábíte také pěkné mašinky. Vaše zkušenosti a příspěvky jsou zde vítány. Doufám, že stroj nebude jen na ukázku. Snažím se vyhnout ozubeným řemenům. Je li zdroj páry tlakový hrnec, je nutné šetřit každým watem. Aplikace s krokovými motorky jsou velmi perspektivní a místa je tam dost.

    OdpovědětVymazat