pondělí 15. prosince 2014

Kuličková ložiska

Pro parostrojníka jich není nikdy dost. Nemám dobré zkušenosti s ložisky, jenž mají vlastní upevňovací příruby. Japonské jsou velmi drahé a ložiska z Číny mají velký valivý odpor. V případě kilowatových výkonů to nevadí.  Provozuji li ale parní motor na tlakový hrnec, tak ztráta 5 nebo 10 watů je citelná.



Proto vybírám ložiska s nízkým valivým odporem.. Často jej způsobuje zapouzdření ložiska. Upevnění řeším oblíbeným závěsem z Ferony. Jeho přihýbáním lze snadno a dobře nastavit souosost.



Standartní průměr osy je 10 a výška nad základnou 50. Ložiska jsem zařadil do nabídky, na kterou se dostanete kliknutím na obrázek vpravo nahoře. Oba výše uvedené parametry lze po dohodě měnit.


Ještě bych chtěl uvést odkazy na spřátelené weby. Blog Petra Šedého: http://petrsedyabcd.blog.cz/
Blog pana Murína: http://mojmirmurin.blog.cz/rubrika/parne-motory . Stránky pana Polívky: http://paromanie.webnode.cz/ . Videa pana Strakerleho: http://jizicek.rajce.idnes.cz/
Soutěž ve výrobě Stirlingů a parních motorků: http://betlemska-stirling.blog.cz/ Návod na výrobu parního motoru od Petra Šedého: https://drive.google.com/file/d/0B5FV-PB0gpTnaEpsUmNSSXlYWGs/view?usp=sharing


Žádné komentáře:

Okomentovat